11jun

Avtryck på Radiotorget

Eluppvärmda sittmärken och solceller. Konstnären My Lindh arbetar för fullt med det nya konstverket på Radiotorget som samtidigt blir ny samlingsplats.

– Det går bra! Nu är allt på banan och vi hoppas få ihop allt. Det blir två sittmärken i brons som kommer värmas upp av en solcell. Solcellen blir en slags skulptur som står bredvid trappan vid grönskan. Den kommer vara som ett abstrakt träd och som en förgrening upp till solcellen, berättar My på telefon från sin ateljé.

Nu sker arbetet med att skapa gipsformarna för att kunna gjuta sittmärkena som ska placeras i trappan. De blir aldrig mer än 20 grader och är dimensionerade för att bli uppvärmda året om. Sittmärkena har formerats genom rumpavtryck från två lokalbor.
– Det är en äldre dam som flyttade in när det var nytt. Det är coolt, världens piggaste 95-åring som lämnat ett rumpavtryck. Och så ett avtryck av ett barn som ska flytta in, berättar My och fortsätter:
– Bronsmärkena är precis på väg att bli klara, gipsförlagorna ska till gjuteriet. Sittmärkena kommer vara helt integrerade i trappan, det blir samma struktur på ytan.
Konstsnö för att gjuta av

– Jag har gjort rumpavtryck tidigare men det kommer inte av sig självt. Då gjordes 13 avtryck på bänkar i ett område. Jag bjöd in folk som fick komma och göra avtryck. Jag köper konstsnö som används vid filminspelningar. Den är gjord att vara som lössnö så det har jag använt och fotat av, förklarar My processen.

Hon berättar att det var när hon var på Radiotorget som kontakten med den 95-åriga damen knöts. My ringde senare upp damen som var med på idén direkt. Det var helt enkelt kul att lämna ett avtryck. Förr var det mycket aktivitet och trappan användes mer, något som My genom konstverket hoppas kunna återföra när trappan och de nya sittmärkena åter bjuder in till sittning.
– Jag hoppas det blir inbjudande, att man verkligen sitter där och att man tänker på vad man lämnar efter sig. Kretsloppet blir tydligt. Det blir en direktkoppling där sittmärkena värms upp när solen är där, resonerar My kring konstverket.

Invigningen är tänkt att ske i september 2020.