16dec

BoStad2021 på slutsträckan

Året går mot sitt slut och så även BoStad2021. En av dem som varit med från början är projektledaren Maria Lejon från stadsbyggnadskontoret. Här berättar hon om arbetet och hur det känns när projektet nu avslutas.

Med mindre än två månader kvar av BoStad2021 är det blandande känslor för projektledaren Maria Lejon på stadsbyggnadskontoret. Projektet har länge varit en följeslagare men det sista året, jubileumsåret, försvann i mångt och mycket på grund av pandemin även om projektet och byggandet har rullat på.

Det är strax över 4000 bostäder som kommer bli klara fram till 31 december 2021. De resterande 3000 byggs färdigt under 2022–2024. Det byggs dessutom ytterligare 1000 bostäder som ingår i projektplanerna. Bland orsakerna till att bostäderna inte blir klara i tid hör överklaganden och försenade byggstarter.
– Man lade hela sin själ i detta så det är väldigt tråkigt att inte allt blir klart i tid men samtidigt att det är en stor mängd bostäder som blir klara och som kommer bli klara, konstaterar Maria.

Sex år av BoStad2021
Tillsammans med Magnus Uhrberg på fastighetskontoret blev hon 2015 utsedd till projektledare för BoStad2021. Hon minns den första tidens nybyggaranda när allt skulle komma på plats.

– Det var det allra roligaste och att vi fick fria händer! Man har ett blankt papper och börjar rodda, trevar sig fram och testar är roligast, berättar Maria. Hon berättar att det kändes som en gigantisk utmaning men det var samtidigt något hon gärna nappade på. Sex år har gått sedan det drog igång på allvar med projektrummet där alla medarbetare från olika förvaltningar samlades.

– Det är kul att få jobba med något så länge även om vi är vana vid långa processer. Ibland jobbar man med ett projekt så länge men här var det 30 projekt så det har aldrig varit tråkigt, berättar Maria som genom åren deltagit i tusentals möten: veckomöten med projektledningen, styrgruppsmöten, stormöten och så möten som gäller själva projekten. De nya arbetssätten har gett många nyttiga erfarenheter och ny kunskap för projektdeltagarna. Maria Lejon blickar nu fram mot summeringen av projektet.
– Jag ser fram emot slutseminariet (i februari 2022) där man kan se den samlande bilden, det är värdefullt att ta del av allt som vi fick till. Sen när man är ute och åker i stan blir man påmind om alla projekt som poppar upp.

Marias topp 3 för BoStad2021

1) Gemensamt projekt
Staden och byggaktörerna samlade sig i ett gemensamt projekt

2) Vi-känslan
Projektrummet och vi-känslan det skapade

3) Mål och deadline
Vad ett gemensamt mål och deadline gör för ett projekt: att alla är inställda på det och att hela tiden vilja göra bättre.