12okt

Bra vibrationer i inflyttningsklara Frekvensen

BoStad2021-projektet Frekvensen vid Radiotorget håller som bäst på att färdigställas med bra vibrationer och tårtinspirerad fasad.

Det är en lugn och vacker höstmorgon i Järnbrott och Bildradiogatan där bostadshuset Frekvensen nu ståtar. Byggarbetarna jobbar på med att få till de sista detaljerna. En av dem ordnar trappbelysning och monterar en trälist varpå höstluften ackompanjeras av doften av nysågat trä.

Kajsa Hedlund som är JM:s projektledare tar emot och berättar mer om projektet som tillsammans med två systerprojekt i BoStad2021 förnyar området runt Radiotorget. Kajsa ledde även uppförandet av Seniorgårdens projekt som hade inflyttning i början av 2020.

Det var i januari 2019 som byggandet av Frekvensen började. Huset med sina sex våningar består av 49 lägenheter om 1–3 rum och kök. Boytorna sträcker sig från 34 till 70 kvadrat. Att lägenheterna är av det mindre slaget gör att inte minst många unga upptäckt huset.

– Det är inget standardbygge då vi brukar bygga med skalväggar men här är det platsgjuten stomme, berättar Kajsa Hedlund och fortsätter: – Det har gått jättebra och vi har haft en jättebra arbetsplats med många skratt och härligt arbetsklimat. Det har varit en begränsad yta att arbeta på men det har fungerat bra, bland annat med hjälp av Bostadsbolaget som lånat ut mark.

Bra vibrationer i trapphusen
Radiotorgets närhet har inte bara inspirerat till namnet utan även interiören. Trapphusens väggar har fått ljudbilder från två kända låtar: Good vibrations med Beach Boys och Rolling Stones Satisfaction. Och nöjd är verkligen Kajsa Hedlund.
– Jag är jättenöjd! konstaterar Kajsa och visar hur slutresultatet väl överensstämmer med visionsbilden. Frekvensen utmärker sig genom att förena 1950-talets arkitektur med sadeltak som får det att passa in i området med en av senare års trender – att allt går i samma färg. Teglet, fogarna, fönstren och stuprännorna går i rött.

Tårta inspirerade teglet
Men även teglet bidrar till husets karaktär. Förutom den vanliga fasaden finns en mer expressionistisk del där tegel varierar med olika djup. Inspirationen kommer från hur det ser ut när en tårtbit lyfts bort från en tårta.
– Arkitekten har verkligen tänkt tårtbit med utskjutande stenar som skapar en struktur i fasaden, berättar Kajsa Hedlund under rundturen. Arkitekten är Kajsa Crona har även lett arbetet med arkitekturen för BoStad2021-projektet på Valskvarnsgatan på Eriksberg.

Den 27 oktober är det dags för de första att flytta in och kanske väljer någon att fira sin nya bostad med just en tårtbit?