08nov

Ekebäckshöjd bjuder på högre höjder

Uppe på Ekebäckshöjd reser sig de nya bostadshusen med utsikt in mot centrum.

Anders Nordstedt Boix, biträdande projektchef på Stena Fastigheter tar emot en göteborgsk höstdag på byggarbetsplatsen uppe på Högsbohöjd. Här håller Stena Fastigheter för fullt med att bygga nya bostäder i sitt BoStad2021-projekt. Det byggs både hyresrätter, bostadsrätter och ett äldreboende.

Bilden: Anders Nordstedt Boix tillsammans med Göteborgs Stads projektledare Maria Carlund under besöket.

Anders visar runt på området och berättar hur byggnationen av äldreboendet  fortskrider. Vi rör oss på den norra delen av området där ett hus nu reser sig upp mot himlen. Framför sker markarbeten med två grävmaskiner. Det har också pågått sprängningsarbeten under byggtiden som del i de omfattande markarbetena.

 

 

Panoramautsikt över Göteborg
Vi går in i byggnaden i det som när det står klart kommer vara en ny matbutik men som just nu är betongväggar. Vi går vidare och kommer till det framtida gymmet. Slående är att det blir högt i tak för atleterna som kommer vara här. Vi åker upp med bygghissen som sakta men säkert för oss mot toppen, här visar sig det verkligen att vi är uppe på höga höjder. En panoramautsikt över Göteborg möter oss med Älvsborgsbron, Masthuggskyrkan och vidare in mot centrum.

Här blir det ett äldreboende med namnet Villa Högsbo. Det är en del i arbetet med att utveckla området genom dialog med de som bor i det. Flera öppet hus och workshops har arrangerats där de boende i området har kunna tycka till om hur de nya kvarteren ska utvecklas. Detta har lagt grunden i att hitta hållbara lösningar.
– Vi tycker det är lite häftigt att vi haft dialoger under hela processen, många älskar sitt område och har velat se ett äldreboende och nu bygger vi ett, berättar Anders.

Totalt kommer det att ha byggts 600 nya lägenheter i området när allt är klart. De första boende flyttar in 2021.

De nya bostäderna kompletterar området som byggdes av Göteborgsbostäder och ritades av White Arkitekter. Området stod klart 1962 och är upptaget i Göteborgs Stads bevarandeprogram. Sedan 2005 äger och förvaltar Stena Fastigheter Pennygången som nu vidareutvecklas genom Ekebäckshöjd.

 

 

 

Video