01jul

Emmas skattjakt till alla projekt

Med känslan av skattjakt har Emma Lamberg besökt alla 30 BoStad2021-projekt. För den gedigna insatsen belönades hon med en ny elcykel. Här berättar hon mer om sin framgångsrika rundtur.

Emma Lamberg står för en imponerande insats genom att ha besökt alla 30 projekten i BoStad2021! Emma har precis avslutat första året på sin mastersutbildning i arkitektur och antog utmaningen som följde med inbjudan till Sveriges Arkitekter Västra Götalands webbinarium om BoStad2021. Vinsten blev en välförtjänt elcykel.

– Kul att ta sig ut och se alla grejer som man kommer få höra om senare på webbinariet, berättar Emma om hur hon först kom in på att genomföra rundturen.

Hur gick du tillväga?
– Jag tog mig först till Västra Frölunda, där finns flest projekt så jag började strategiskt och ville se hur många jag kunde ta. Jag bestämde mig att jag åker ut, har ingen brådska och tar det i min takt. Det blev att jag livegooglade under resans gång hur jag skulle ta mig runt.

– Jag hann med 26 av projekten på söndagen och tog de sista fyra på måndagen. Jag sparade de som är närmast mig där jag bor. Taktiken var att komma ut så långt som möjligt under tiden jag var ute på söndagen. Jag tog 26 projekt på 12 timmar så jag var verkligen ute hela dagen.

Var det svårt?
– Ibland var tvungen att gå en bit eller ta ersättningsbuss, det var lite snurr, men jag tog det som att jag är på upptäcktsfärd. Det var lite som en skattjakt att hitta alla projekt, en jättestor skattjakt utan att gräva. När jag tagit några bilder så fick jag in det, att se byggnaden och lokalisera sig själv i bilden.

Var det något projekt som du fastnade för?
– Jag gillade Adventsvägen i Kortedala, de husen tyckte jag var härliga. De har tänkt igenom utformningen av den befintliga platsen. Och det stora röda i Frölunda, det var väldigt kul att titta på och uppleva, återger Emma om besöket på Munspelsgatan. Hon konstaterar att ofta rör man sig i sitt eget närområde men att åka runt och upptäcka staden ger nya insikter.

Hur var det att göra rundturen?
– Att få se sin stad utvecklas var väldigt kul och intressant, en process som gått väldigt fort. Det märks verkligen. Den största grejen med resan var att det händer väldigt mycket i Göteborg men att man missar det om man inte besöker platserna. Helt plötsligt står det ett hus på platsen och man undrar – när hände det?