18dec

Ett år kvar av BoStad2021

Efter många års arbete närmar sig nu BoStad2021 det sista året med stormsteg. Projektledarna Magnus Uhrberg och Maria Lejon berättar hur det känns inför projektets sista år.

– Man har haft det så långt bort, jag blir förvånad hur fort tiden går men sedan är det ju jättekul att se alla projekt färdigställas. Det blir jättespännande år. Vi ska se till att få tid att åka runt och se på projekten. Vi ser ju att det kommer bli massor med bostäder, det är inga bostäder som inte blir av, säger Maria Lejon som är stadsbyggnadskontorets projektledare. Hon har varit med om en resa från de första planerna till nu färdiga bostäder. Även Magnus Uhrberg som är fastighetskontorets projektledare känner att tiden gått snabbt:
– När man började tänkte man att det oändligt med tid men sedan har åren gått fort, det är anmärkningsvärt. De har båda varit projektledare sedan BoStad2021 startade.

Knyta ihop projektet
BoStad2021 är nu inne i en fas där det inte är lika tätt mellan möten och där fokus ligger på att bygga i varje enskilt projekt. Frågorna rör specifika projekt snarare än projektet i stort. Det byggs på för fullt för att få klart alla bostäder fram till 2023. Då nås målet på 7000 bostäder enligt prognosen.

Men som projekt tar BoStad2021 slut den 31 december 2021. Maria Lejon och Magnus Uhrberg har blicken inställd på att föra projektet i mål tillsammans med alla andra projektdeltagare det kommande året:
– Nu ska säcken knytas ihop, även om allt inte blir färdigt 2021. Vi vill slutrapportera på ett bra sätt och det kommer vi göra med dokumentationsbok, egen slutrapport och följeforskarnas slutrapport, berättar Magnus Uhrberg.  För Göteborgs Stad handlar det bland annat om en intern utvärdering av genomförandeskedet. Men 2021 ska också uppmärksamma det Göteborgs Stad och de deltagande byggaktörerna har uppnått tillsammans med nya arbetssätt, erfarenheter och förstås fler färdiga bostäder.

– Pandemin gör ju att man inte kan fira på samma sätt, vi får försöka hitta sätt ändå och förhoppningsvis kan vi fira ordentligt under andra halvåret för att fira att vi är på vårt sista år 2021. Vi har lagt ner vår själ och energi i detta, konstaterar Maria Lejon.