13dec

Fixar detaljerna

BoStad2021-projektet Fixfabriken tar stora kliv mot att bli klart för inflyttning. Vi följde med HSB:s projektchef på en rundtur i det som blir Brf Sannaparken.

Marcus Hansson, projektchef på HSB Göteborg, tar emot tillsammans med projektledaren Christer Thomassen vid ingången till Brf Sannaparken, det första kvarteret i HSB:s del av BoStad2021-projektet. Projektet hade första spadtag hösten 2019 och startade med pålning. Under 2020 tog arbetet med stommen vid och det är klart nu med torn A som den högsta delen.

–  Vi håller på med alla moment; plåt, fasad, murning, inreder på de första trapphusen, det första huset är mer eller mindre i mål. Vi har haft en bra resa med engagemang och kunskap, berättar Christer Thomassen som nu blickar fram mot slutfasen:

–  Besiktning av fasad och sedan är det delbesiktningar allt eftersom ställningarna plockas ned. De invändiga besiktningarna startar i januari och är enbart lägenheter exklusive trapphus och utemiljöer, rullar sedan på och i augusti 2022 är det inflyttning.

Anslående tegel
Det som slår besökaren vid första anblicken är tegelfasaden. Här finns blindfönster, tegel i rullskift och skiftande tegelnyanser. Det hela ger ett rustikt och massivt intryck. Samtidigt får besökaren vid en närmare titt se detaljer som hur fönsterblecken inte går ut på fasaden och hur fasadfoten i betong har fått mönster av träformar.
– Det är klassiska kvaliteter i modern tappning, förklarar Marcus Hansson. Huset får också en hel del spännande och idérika detaljer förutom teglet. Dörrhandtagen kommer att ha Fix-märket som en historisk referens. De görs dessutom i Konstnärernas kollektivverkstads bronsgjuteri som ligger alldeles i närheten i Sockerbruket vid Röda Sten.

En nytillverkad version av den klassiska Fixskylten i LED-neon monteras i hörnet Lantvärnsgatan-Bruksgatan på det som tidigare var Fixfabrikens kontor.
– Det ska bli trevligt att röra sig i området och vi gör en flört med den gamla fixfabriken, berättar Marcus.

Satsning på galleri
Marcus tar oss vidare genom kvarterets olika delar. En i dag vit vägg kommer snart att ge ett intressantare intryck. Här kommer ett bildgalleri att sättas upp med gamla bilder från Fixfabriken. Men inte bara det, här kommer också en skylt att monteras upp.
–  Det är textskylten som satt på fabriken innan som kommer monteras här och vi renoverar den så den kan dimras och ge ett behagligt ljus. Det kommer även finnas historik på väggen som berättar om området från stenåldern fram tills idag, berättar Marcus Hansson. Området var bebott redan på stenåldern så efter tiden som industritomt kan den sägas få sin ursprungliga användning som boplats. Galleriväggen leder boende till cykelrummet och blir ett sätt att inte bara berätta om områdets historia och ge upplevelse utan bidrar också till trivsel och trygghet.

Kreativa lösningar för gemensamma ytor
På temat trivsel finns även portiken in till innergården som även den får bilder och belysning. Intill portiken återfinns både cykelservicerummet ”Fix & trix” som del i mobilitetsavtalet som tecknats med Göteborgs Stad och en gemensamhetslokal. Nytt är även kontorsplatserna i lokalen för den som behöver arbeta hemmavid i lugn och ro. På innergården välkomnar ett belyst träd tillsammans med bänkar, gräsytor och en grillplats.

När det gäller återvinningen tas också ett nytt grepp under parollen miljörum 2.0. Miljörummet kommer få en inredning med inspiration från New Yorks tunnelbana och även få stora ekbänkar efter den modell som den amerikanska storstadens tunnelbana blivit känd för. Bänken ska ge plats för att ställa av väskor eller någon medföljare.
– På väggen kommer det också finnas en digital informationstavla som visar Västtrafiks avgångar och information från föreningens styrelse. Det är en idé som kommer från HSB Living lab, berättar Marcus.

Det är många influenser som format BoStad2021-projektet som tillsammans med systerprojektet i Balders regi skapar över 500 nya bostäder i området. För HSB:s del kommer Brf Sannaparken att följas av Brf Spanjoletten som uppförs bredvid med 141 lägenheter.

Fakta: Fixfabriksområdet

HSB brf Sannaparken är ett av fyra kvarter i det nya bostadsområdet Fixfabriken i Majorna Göteborg. HSB brf Sannaparken omfattar 135 lägenheter om ett till fem rum och kök i ett kvarter som varierar från fyra till tolv våningar.

Området har fått sitt namn efter Fix som tillverkade bland annat spanjoletter och fönsteranordningar. Sammanlagt uppför HSB Göteborg och Fastighets AB Balder över 500 lägenheter i området som ligger nära Älvsborgsbron över Göta älv på insidan av Götaleden och Karl Johansgatan.

Det som idag kallas Fixfabriksområdet består inte bara av bostadsområdet som What! och Bornstein Lyckefors ritat för Balder och HSB. Även bussgaragetomten och ytterligare ytor i närheten ingick i det planprogramsarbete som påbörjades i oktober 2013.

Göteborgs Stad har sedan arbetat vidare separat med Bussgaragetomten. Den består av sex kvarter och markanvisas i etapper av Göteborgs Stad sedan 2019.

Nästa del blir Brf Spanjoletten.

Läs mer

Från fabrik till bostäder

Fixat och klart för byggstart!

Unika utgrävningar vid Fixfabriken

Byggbilder

 

 

 

Tidiga byggbilder