23sep

Fixat och klart för byggstart!

Den 23 september 2019 var det första spadtag för BoStad2021-projektet Fixfabriken. Dagen till ära lyste en stark höstsol över byggstarten för 500 lägenheter.

Det är HSB och Balder som bygger de nya bostäderna på Fixfabriksområdet. Under 2019 har rivningar och en omfattande arkeologisk undersökning ägt rum som förberedelser inför byggstarten. Nu var det så äntligen dags för de medverkande i projektet att markera starten. Balders Erik Lavehall inledde och konstaterade att det inte är första gången som det byggs bostäder på platsen. Redan för 10 000 år sedan var området en boplats. Nu efter 80 år som plats för Fixfabrikens industri blir det åter plats för boende. Från Balder deltog vd Erik Selin och från HSB:s sida Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg i spadtaget tillsammans med Göteborgs Stads representant Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden.

– Det känns fantastiskt kul att stå här, vi började 2011 och köpte området tillsammans med Balder 2012. Senast vi byggde i den här delen av Göteborg var 1974 så det är kul att vi är igång igen! Kommenterade Lars Göran Andersson.

– Vi från staden är väldigt glada över att kunna ta ett spadtag, det är 500 nya lägenheter som ska fram, vi är glada över arbetet som gjorts, det är bra att i fyller på med bostadsrätter för att skapa blandstaden, kommenterade Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden, Göteborgs Stad.

Med på plats fanns även arkitektkontoret What! arkitektur som ritat de nya bostäderna.
– Det är väldigt skoj, vi har hållit på med detta under många år tillsammans med HSB och Balder och haft ett långt detaljplanearbete där vi analyserat området. Vi befinner oss i en skärningspunkt mellan områden. Det är en pusselbit som gör avstånden kortare i staden och är ett tillskott som berikar stadsdelen berättar Peter Hultling som är en av arkitekterna som arbetar med projektet på What! arkitektur.

Byggandet kommer pågå fram till 2021–2022 där HSB och Balder bygger 250 bostadsrätter vardera.

Relaterade artiklar

Unika utgrävningar vid Fixfabriken

Fixar inför byggstarten