25sep

Första skoptag på Valskvarnsgatan

Den 25 september 2019 var det första spadtag för BoStad2021-projektet på Valskvarnsgatan. Dagen till ära lyste en stark höstsol över byggstarten för 176 lägenheter fördelade på 80 meter och 27 våningar.

Henrik Orrsjö, regionchef på JM Väst inledde och gav en inblick i områdets historia som gått från varv och kvarn till att sedan 1990-talet omvandlas till bostadsområde. Här finns bland annat många äldre tegelbyggnader som ramar in det nya byggnaden. – Kronjuvelen kommer att ansluta och passa in i miljön, den gamla silon var 50 meter och ett landmärke på sin tid, detta blir ett nytt landmärke. Det är ett komplext projekt vi har framför oss så det känns tryggt med den projektledning vi har på plats kommenterade Henrik Orrsjö som också passade på att tacka för samarbetet inom BoStad2021.

Från vänster till höger: Magnus Söderholm (projektledare JM), Kajsa Crona (arkitekt Sweco), Henrik Kant (stadsbyggnadsdirektör Göteborgs Stad), Hampus Magnusson (ordförande byggnadsnämnden) och Henrik Orrsjö (regionchef JM Väst)

Magnus Söderholm som är projektledare tog vid och berättade att man redan hunnit gräva en hel del och börjat spränga. Det som sker nu är att byggarbetarna gräver sig ner och att gjutning sedan följer. Under sommaren 2021 kommer huset vara uppe i färdig höjd och de första lägenheterna är klara i slutet av 2021, alla lägenheter kommer vara klara 2022.
Detta blir vårt bidrag till Eriksbergsväven och bidrag till stadsutvecklingen.
Ett bidrag till Eriksbergsväven
Med på plats var också arkitekten Kajsa Crona från Sweco som lett arkitekternas arbete med husen: – Det har varit en fantastiskt spännande resa. Mitt team fick chansen att forma bostäder för nya och befintliga hisingsbor, vår strategi för projektet har varit att man ser landmärket från andra delar av Göteborg. Vad är Eriksberg? Det är de omkringliggande byggnaderna, de gamla ornamenten i de gamla husen och de nya husen. Detta blir vårt bidrag till Eriksbergsväven och bidrag till stadsutvecklingen.

Göteborg byggstartar mest
Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs Stad: – Jätteroligt att vars här på den här byggstarten! Göteborg byggstartar faktiskt mest i Sverige och detta är en del i bostad2021. Det har varit en längre resa från industri till boende, det här är ett väldigt fint tillskott som skapar stadsväv, något som gör det mer tredimensionellt i flera dimensioner. Jag är väldigt nöjd med utformningen som blivit, det är ett fint projekt som kommer utmärka Eriksberg och som visar in till området genom sin gestaltning.

Relaterat material