31jan

Inflyttning i Bergsjön

Den 30 januari var det inflyttning i HP Boendeutvecklings/Ulricehamns betong UBAB:s BoStad2021-projekt.

Febril inflyttningsaktivitet råder på Tellusgatan 45 där hyrda flyttlastbilar lägger till vid ingången och flyttlådor och sängar raskt flyttas in. Ett inflyttningsschema gör att det går smidigt för alla i det nio våningar höga huset.

En av dem som håller på med flyttbestyr är Sami som flyttar in i en trea tillsammans med sin nioåriga son. Hon bodde i Bergsjön första gången 2003 som inflyttad till Göteborg. Efter att ha bott i Eriksberg, Kortedala och Lundby saknade hon Bergsjön och flyttade tillbaka.

– Jag gillar blandningen av folk och man får vara som man är. Jag vet inget annat område som är så nära till naturen och det är nära till Bergsjöns centrum. Här finns också Göteborgs justaste bad, berättar Sami om några skäl varför valet fallit på Bergsjön. Inflyttarna i huset består till en tredjedel av personer från Bergsjön. 43 procent är från Göteborgs kommun. 70 procent av de boende födda på 1980- och 1990-talet.

Klart på 15 månader
Huset som går i vitt och orange är på nio våningar och har 39 lägenheter. Det består av sju stycken ettor, 14 stycken tvåor och 18 treor. Huset började byggas hösten 2018 då det första spadtaget togs tillsammans med systerprojekten i området som Framtiden Byggutveckling och Egnahemsbolaget driver.
– En dag som denna känns det förstås härligt att se huset vi tagit fram stå färdigt och fyllas med människorna som ska bo här. Att bygga hus är en gedigen process men genom BoStad2021 så har det gått snabbare och genom att vi använder oss av byggsätt som förkortar byggtiden, kommenterar Pia Levin, projektledare på HP Boendeutveckling.

Projektet med hus och garage har tagit 15 månader att bygga, bland annat genom en prefabricerad betongstomme som kommer färdigmålad från fabriken i Ulricehamn. En annan viktig del är de prefabricerade badrummen. Husen har också solceller på taket och Individuell mätning och debitering för kall- och varmvatten, el och värme för att förbrukning och kostnad ska hålla nere. Nu väntar nästa steg i projektet genom etapp 2 där det andra huset i projektet ska byggas.