25nov

Inflyttning på Godhems Backe!

Den första etappen på Godhems Backe firar inflyttning. Det är 77 bostäder som står klara. Bland det som utmärker projektet är bland annat två takterrasser.

Det var i januari 2019 som byggandet drog med ett första sprängskott, en variant på första spadtag.
– Vi började planera området 2006 så det känns väldigt roligt att stå här idag kommenterade en glad Hans Wallenstam i sitt tal när byggandet drog igång. Det har sedan gått snabbt och nu står alltså de 77 första lägenheterna klara för inflyttning.

Flera mindre volymer
Arkitekterna har med hjälp av höjder och färgsättning brutit upp huset i flertalet mindre volymer som klättrar upp längs bergssidan. Takvinklar och färgsättning har sitt ursprung i landshövdingehusen i norr medan fasaden utformning är hämtad från putshusen i söder. Godhems backe består av två delar, en del med gårdsmiljö och den andra i form av en lamell.

– Vi har strävat efter att utnyttja det populära läget i staden för att möjliggöra bostäder åt så många sökande som möjligt. Vi har också lyckats med det smått unika att bygga en stor mängd bostäder utan att bygga en enda parkeringsplats utöver parkering för rörelsehindrade och angöring. Det ihop med det centrala läget borgar för ett hållbart resande, summerar arkitekten Gustav Zackrisson på Krook & Tjäder projektet.

– Behovet av bostäder är enormt. Att kunna tillföra fler hyresrätter i centrala Göteborg känns väldigt bra. Här har det varit majoriteten unga vuxna som fått sitt första egna hyreskontrakt. Det är roligt att vi kan tillföra dessa hyresrätter i en populär stadsdel och möjliggöra att fler kommer ur bostadsbristen, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam.

Arbetet med de resterande 61 bostäderna pågår för fullt.