04dec

Jobba och bo i Kallebäcks Terrasser

Wallenstam satte tidigare i år spaden i backen för Kallebäcks Terrasser där 1 800 bostäder och 20 000 kvm kommersiell yta ska växa fram i etapper. Lättillgängligt och med naturen alldeles runt hörnet ska det vara enkelt att både leva och jobba här med fokus på liv, närhet, mobilitet, trivsel och variation. De första kommersiella hyresgästerna kan flytta in vid årsskiftet 2021/2022.

Efter ett långt och gediget detaljplanearbete råder det just nu full aktivitet vid foten av Kallebäcksberget. Susanne Börjeson, uthyrningschef på Wallenstam, beskriver det nya området.

– Det här blir en ny typ av stadsdel där vi satsat mycket på variation och närhet. Allt man behöver finns inom bekvämt avstånd och man tar sig smidigt hit både med buss, cykel och bil i och med den oslagbara tillgängligheten via E6 och riksväg 40. Dessutom ligger den fina bokskogen på Lackarebäcksberget alldeles intill och Delsjön runt hörnet vilket möjliggör både träning eller promenerad på lunchen. Och efter jobbet kan du storhandla alldeles i närheten.

Enkelt, bekvämt och mobilt
Wallenstam bygger också hela stadsdelen på ett sätt som kommer att underlätta rörelse. 20 unika mobilitetsåtgärder kommer att erbjudas boende och verksamma i området framöver. Kostnadsfri tillgång till cykelpool med specialcyklar specialfordon som elcyklar, cykelkärror och hopfällbara cyklar, cykelservicerum, medlemskap i bilpool är några exempel. Samtidigt kommer alla nyinflyttade att få ett startpaket som ska uppmuntra till att förflytta sig till fots, på cykel, kollektivt eller med poolbil.

– Det ska vara enkelt och bekvämt att jobba här, konstaterar Susanne Börjeson. Och att leva. Det är två principer vi har jobbat efter när vi planerat Kallebäcks Terrasser.

Flexibelt och tillgängligt
Sammanlagt ska 20 000 kvadratmeter kommersiell yta tillföras i form av flexibla kontor, butiker, restauranger, rekreation, kultur, förskola, skola och närservice.

– Vi lägger stor vikt vid att hitta en bra balans mellan bostäder och arbetsplatser samt affärer, nöjen och kultur. Just mixen och anpassningsbara lokalytor, tillsammans med läget kommer att göra området riktigt attraktivt, tror Susanne Börjeson.

I kontorshuset Entré Kallebäck, längs med E6, blir det 13 000 kvadratmeter kontor.

– Varje våningsplan är cirka 4 000 kvm och kan delas på en mängd olika sätt. Ytorna är ljusa och har en schysst takhöjd och tilltalar alla typer av bolag som vill sitta i nybyggda, effektiva kontor. Det kommer också att finnas gott om både bil- och cykelparkeringar. Ett av de starkaste argumenten för att etablera sig här är just tillgängligheten, menar Susanne Börjeson.

– Kommer man söderifrån slipper man trängselskatten och med buss 50 tar det 5 fem minuter från Heden. Tillsammans med Göteborgs stad och Trafikverket planeras det även för en gång- och cykelbro över till Mölndalsvägen likväl som en bilramp, eller så kallad fly-under, vid Kallebäcksmotet.

Fokus på variation
De första kommersiella hyresgästerna kommer att kunna flytta in årsskiftet 2021/2022. Hela området är dock inte fullt utbyggt förrän 2027. Förutom kommersiella ytor fylls området med 1 800 bostäder, både hyres- och bostadsrätter, som byggs i etapper. Det första kvarteret, som omfattar 270 hyresrätter i tre hus som klättrar längs berget, är en del av BoStad2021 och har en beräknad första inflyttning i slutet av 2021.

– Fokus för oss ligger på att få till en bra blandning i området, med ett utbud som är 100 procent bättre än i dag. Det kommer att finnas mycket att välja på i Kallebäcks Terrasser! Men det innebär givetvis också en utmaning att skapa den här typen av mix i kombination med sköna miljöer där människor kan både bo och arbeta. Vi har därför jobbat mycket med gestaltning av fasaderna för att skapa en variation med hjälp av både höjder och färg.

Bilder från byggarbetsplatsen

Visionsbilder