26jun

Klart för Ikano Bostads första projekt

Efter en lång resa med flera prövningar i domstol kan medarbetarna i Ikanos projekt vid Distansgatan i Flatås pusta ut. De har fått klartecken på detaljplanen som ger dem möjlighet att bygga sitt kvarter med ca 160 svanenmärkta lägenheter.

-Det känns fantastiskt att vi äntligen är genom processen, säger Marie Sandstedt, projektchef hos Ikano Bostad. Det är jättekul att få starta Ikanos första projekt i Göteborg och kunna sätta företaget på bostadskartan här. Vi är en trygg bostadsutvecklare, startat av grundaren till IKEA, med visionen att bygga för de många människorna och vi tror att vår bostadsprodukt med kvadratsmarta, välplanerade lägenheter är nåt som passar bra in här i Flatås.

Hon berättar att arbetet med detaljplanen påbörjades 2016 och antogs drygt två år senare med målet att alla bostäder skulle ha inflyttning under 2021. Detaljplanen blev dock överklagad och därmed startade en tre år lång prövning för alla inblandade parter.
-Det har varit ovisshet och många turer. Vi som jobbat i projektet har både fått gasa och bromsa ett flertal gånger, säger Marie Sandstedt, men nu planerar vi för en byggstart under 2022 och en inflyttning med start våren 2024.

Även inom staden är man positiv:

-Det känns otroligt skönt att vi nu äntligen fått domstolens beslut. Det har varit en lång process sedan detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i maj 2018. Stor del av de här tre åren som passerat har mest varit väntan så klart, men även hårt och intensivt arbete med att bemöta klagomålen från alla de som överklagat, säger Maria Lejon, projektledare BoStad2021. Hon fortsätter:

– Men nu när vi har tagit oss igenom detta känns det väldigt bra. Det aktuella området är en plats som lämpar sig väl för bostadsbyggnation. Vi kommer få ett effektivt utnyttjande av central mark med attraktiva bostäder uppförda av Riksbyggen och Ikano istället för markparkering som marken används för idag. Nu tror jag alla är taggade att gå vidare med nästa steg.

I Ikanos kvarter kommer 95 av bostäderna vara hyresrätter varav 8 lägenheter för BMSS (Bostad med särskild service). Husen med hyresrätter kommer att ha ett underbyggt garage och gemensam gård med bostadsrättsföreningen Jubla som planeras få 65 lägenheter i varierande storlekar.

-För vårt kvarter finns det ett uttalat mål att satsa på alternativ till egen bil, säger Marie Sandstedt. Ett avtal för bilpool kommer att tecknas för kvarteret och här blir också väl tilltagen och användarvänlig cykelparkering. Bra buss- och spårvagnsförbindelser finns på nära håll.

-Det finns också tankar om att sponsra de boende med kollektivtrafikens månadskort, säger Marie Sandstedt.