06jul

Nya på Nymilsgatan

Det är sommar och på många håll råder ett lugn men inte på Nymilsgatan. Där råder det inflyttning i de första 100 lägenheterna.

Flyttbilar som letar efter plats, sängar som bärs in, kommoder som lyfts ner. Mitt i allt står Ross Niklasson som är Nordfeldts representant. Han är bovärd och den som ser till att allt i fastigheten fungerar. En dag som denna är koordinering A och O. Glada inflyttare kommer och hälsar.
– Det började så sakteliga förra veckan men nu drar det igång på allvar berättar Ross på sitt nya kontor i huset.

Han är snabbt inne i kontoret, under dagar som dessa går han runt och tar emot alla glada inflyttare. En äldre man väntar på sitt bohag som ska levereras. En pappa som ska flytta in får hjälp i flyttandet av sonen. Inflyttningarna är schemalagda där varje lägenhet har sin slot-tid. Idag är det inte det roligaste vädret, Göteborgshimmel bjuder på regn men inflyttarnas optimism kan inget stoppa.

Ross visar runt i det färdiga huset. Det är spännande att se allt som blivit klart. För inte alltför länge sedan var husen ett betongskal. Nu är det på väg att bli hem för göteborgare. Under rundgången tittar vi även på gemensamma ytor och lösningarna där. Här finns bland annat platser för bilpooler och så kallade cykelgarderober för att kunna förvara cyklar säkert.

Blandat boende
Det nya området som skapas är en blandning av olika typer av boende. Här finns utöver vanliga hyresrätter även ett trygghetsboende för äldre med samlingslokal och insatslägenheter för ungdomar. Det finns två olika kontrakt: kompiskontrakt med delat ansvar och ett vanligt kontrakt.

Här kommer också finnas 370 kvadratmeter solceller som kan leverera 70 000 kilowattimmar. Detta kommer bland annat nyttjas av köket på dagiset i huset.  Projektet på Nymilsgatan är ett passivhus vilket totalt sett ska ge en lägre byggkostnad, bland annat genom att kunna ta så kallade gröna lån från bankerna. Arkitekterna bakom husen är Kirsh + Dereka.

När vi kommer ut från rundturen springer så himlen upp. Regnet har försvunnit och solen lyser mot en blå himmel och över de nya bostäderna.

Denna första etapp kommer följas av en andra etapp med inflyttning. Bredvid Nordfeldts projekt är nu också Lejonstaden igång med sitt projekt. Markarbeten med grävskopor är i full gång.

Bilder

Så växte bostäderna fram