18feb

Nya Radiotorget håller stilen

När Radiotorget efter 70 år får 77 nya lägenheter bevaras och förnyas området på samma gång.

Ute på Radiotorget fortsätter arbetet för Framtiden Byggutveckling. Målet är att bli klara till halvårsskiftet 2021. Projektchefen Per Strand tar emot och visar runt på bygget som rest sig. – Det går i stort sett enligt plan, berättar Per. Han visar runt i huset där innerväggar har börjat uppföras. De kroatiska byggarna från entreprenören Kamgrad arbetar på med de totalt 77 lägenheterna. En kroatisk och en svensk flagga vajar vid arbetsplatsen.

50-tal in i framtiden
Husen kommer få vit puts när fasaderna görs klara och kommer då smälta in i 1950-talsmiljön. Radiotorget som invigdes 1953 har ett starkt 50-talsarv med tidstypisk funktionalistisk arkitektur med släta och återhållsamma fasader. Torget och området är ett exempel på den tidens grannskapsplanering. Det var de välkända Göteborgsarkitekterna Sven Brolid och Jan Wallinder som skapade området. Brolid ritade bland annat Axel Dahlströms torg och Doktor Fries Torg under samma period och Wallinder omkringliggande bostäder.

 

Nu, nästan 70 år efter att torget invigdes, får det en upprustning där nytt och gammalt vävs samman. Framtiden Byggutvecklings projektet består av två höga hus och ett lägre tvåvåningshus mot torget. Det lägre huset kommer ha butikslokaler i bottenplan och lägenheter ovanpå. Det ersätter den tidigare Forumbyggnaden som var uttjänt. Fördelningen av lägenheter blir 35 tvåor, 22 treor, 12 ettor och 8 fyror. Torget kommer också få en ny trappa som samtidigt blir en konstinstallation av konstnären My Lindh.

När allt är klart är det Bostadsbolaget som tar över som ägare och förvaltare. Inflyttning i de nya bostäderna beräknas ske i början av 2021.


Fakta: Systerprojekt nära inpå
Radiotorget är med sina tre projekt en BoStad2021-intensiv plats. I januari 2020 firade Seniorgården första inflyttning i sitt hus. Precis bakom Bostadsbolagets projekt håller JM på att uppföra sitt BoStad2021-projekt Frekvensen där det tidigare låg en charkuterifabrik. Det beräknas vara klart för inflyttning i oktober 2020.

Läs mer

Radiotorget trappar upp konsten