28okt

Snart klart på Radiotorget

Seniorgården håller på som bäst att bli klara med sitt hus i tegel på Radiotorget.

Huset kommer vara klart för inflyttning i januari 2020. Vid ett besök den 24 oktober berättade Seniorgårdens Nils Eberil och JM:s Kajsa Hedlund mer om byggnationen av de 40 lägenheterna.

Nils Eberil har arbetat med projektet sedan starten. Det är alltid roligt när husen står klara för inflyttning men det känns samtidigt lite konstigt efter att ha arbetat så pass länge med ett projekt berättar Nils. Han visar tillsammans med Kajsa Hedlund, från byggansvariga JM, runt i de klara lägenheterna som blir en del av en bostadsrättsförening riktad till en äldre målgrupp.

– Det är första gången det byggs här sedan området uppfördes på 1950-talet. Då var detta en satellitstadsdel, det blir tydligt när man ser gamla bilder, berättar Nils. Husets form och gestaltning  tar också avstamp i 50-talets arkitektur. Semrén & Månsson har hjälpt Seniorgården att rita fram en sober och enkel volym i tidlöst danskt ljust tegel. De stora balkongerna är indragna och blir en integrerad del av volymen för att inte störa tidsperiodens nätta 50-talsomgivningar.

Lägenheterna kännetecknas av tillgänglighet med några speciallösningar som är svåra att upptäcka vid första ögonkastet. Trösklarna är lägre än vanligt, likaså fönsterbröstningarna. Vitvaror som ugn och mikrovågsugn är strategiskt placerade för att underlätta köksarbetet. I söder ut mot torget ligger husets gemensamhetslokal där boende kan samlas och gemenskap kan uppstå, lokalen kan också användas för egna fester tillställningar. Aktivitetsgrupper som arrangerar pubkvällar, föreläsningar, matlagningskvällar och bokklubbar är också exempel på hur lokalen kan användas.

För många som bott här länge innebär de nya husen och byggnationen en förändring. En viktig del var därför dialogarbetet som är en del av BoStad2021. Det innebär att byggaktören informerar och bjuder in till dialog med de som bor i området. Många av de som bor i området har förresten också valt att flytta in i det nya huset. Många av dem har bott i egna hus men valt att inleda ett nytt livskapitel genom en flytt till lägenhet.

Vid besöket kan vi också se de andra BoStad2021-projekten som håller på att byggas omkring Radiotorget. Bostadsbolagets hus är på väg att nå sin slutliga höjd och strax bakom växer JM:s projekt Frekvensen fram