23jan

Spaden tagen på Ättehögsgatan

Den 23 januari var det första spadtag på BoStad2021-projektet på Ättehögsgatan i Kålltorp. För spadtaget hämtades såväl erfarenhet som ung talang in när 94-åriga Evy och förskolebarn skred till verket.

Första spadtaget på ett kylslaget Ättehögsgatan blickade borde in i framtiden och i historien. 94-åriga Evy Hugoh har bott i området ända sedan 1949 då det var helt nytt. Hon kunde ge en exposé över områdets utveckling och historia, som när kungen besökte de då nya lägenheterna och när idag bebyggda delar fortfarande var ängar och gator var enkla landsvägar. Evy som var på plats med sina väninnor lyckönskade byggandet och att allt ska gå bra.

Del av en göteborgsk bostadsboom
Fastighetsdirektör Martin Öbo berättade i sitt tal om att det byggs mycket i Göteborg och inte minst bostäder. Göteborg har inte byggt så här mycket sedan 1970-talet och nu har bostadsbristen börjat minska för första gången på många år. – Projektet bidrar till volymerna där vi alla är viktiga och detta projekt är en jätteviktig del. Här är det spännande med ”in fill”, med byggnader som kompletterar, där nytt möter gammalt, sa Öbo i sitt tal.

Egnahemsbolagets vd Mikael Dolietis:Det känns fantastiskt kul att ha både Evy och hennes vänner här och så barnen från förskolan intill. Vi vurmar ju lite extra för historia eftersom vi byggt för ett bättre Göteborg sedan 1933 och vill fortsätta minst lika länge till.

Pizzor efter utfört uppdrag
Efter talen tog Evy tillsammans med Martin och Mikael tag i den gemensamma spaden samtidigt som barnen från Torpaskolan iförda bygghjälmar skred till verket. Barnen som laddat för dagen hela veckan tog resolut och snabbt sina färgglada spadar och började gräva. Efter det väntade välförtjänta pizzor till såväl ung som gammal för ett väl uträttat första spadtag.

Varför heter det Ättehögsgatan?
Ättehögsgatan fick sitt namn 1945 då det ligger kvar rester av två gravfält med gravar från brons- och järnåldern. En ättehög är en fornnordisk gravplats, en gravhög. Fynd från platsen finns på Arkeologiska museet i Göteborg. Läs mer om projektnamnen i BoStad2021

Läs mer
Intervju med Egnahemsbolagets Annika Carlssons om arbetet med Ättehögsgatan